Drones
Drones zijn een steeds regelmatiger voorkomend fenomeen in Nederland. Dat is leuk voor de gebruiker van de drone maar dit geldt niet altijd voor de omgeving.
De regelgeving omtrent niet commercieel gebruik van drones is beperkt. In de Regeling modelvliegen uit 2005 zijn wel enige beperkingen aan het gebruik van drones gesteld. In 2015 en 2016 zijn aanvullende regelingen c.q. beleidsregels in werking getreden. Hier uit kan het volgende worden opgemaakt:
- De vlucht mag slechts worden uitgevoerd indien de degene die de drone bedient vanaf de grond te allen tijde goed zicht heeft op de drone en het luchtruim daaromheen.
- Er mag niet in het donker worden gevlogen;
- Er mag niet boven gebieden met aaneengesloten bebouwing worden gevlogen.
Daarnaast is het Nederlandse luchtruim maar gedeeltelijk opengesteld voor gebruik door drones.
De vraag is of een gebruiker van een drone die aan de hiervoor gemelde eisen voldoet per definitie onbeperkt mag vliegen ook al heeft de omgeving daar last van.
Stel u woont in het buitengebied met een luchtruim dat is opengesteld voor drones. Mag uw buurman dan voortdurend een drone over uw grond laten vliegen? Een drone brengt immers een zekere geluidsoverlast met zich. En als er een camera op de drone bevestigd is? Mag u of uw erf dan zo maar gefilmd worden?
Het zijn juist deze vragen die aan de kantonrechter van de rechtbank Gelderland zijn voorgelegd. In het betreffende geval vloog de gebruiker van de drone bij voortduring over de tuin en langs het huis van zijn buren. De ene keer met camera, dan weer zonder. Na diverse waarschuwingen bleef de gebruiker van de drone volharden in zijn gedrag, totdat de zoon van de buren op enig moment het recht in eigen handen nam en de drone uit de lucht schoot. Saillant detail in deze was dat de drone was voorzien van een camera die het incident heeft gefilmd. Vanaf dat moment waren de rapen gaar. De gebruiker van de drone vordert schadevergoeding, de buren een verbod om met de drone boven hun perceel te vliegen. De kantonrechter heeft in een tussenvonnis geoordeeld dat het vliegen met een drone voorzien van camera boven het perceel van de buren een inbreuk oplevert van het in artikel 8 EVRM neergelegde recht van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. In dit geval het recht om zich in de eigen woning onbespied te wanen. Het doet er daarbij niet toe of de camera op de drone wel of niet in werking is. Het enkele feit dat een camera aanwezig is en er voor de buren onzekerheid is of deze aan staat brengt al mee dat er sprake is van een inbreuk. Het gebruik van de drone werd in de gegeven omstandigheden derhalve onrechtmatig geacht.
Het enkele feit dat het vliegen met een drone niet in strijd is met de geldende (luchtvaart)regeling maakt dus niet dat de drone overal maar mag vliegen. De vraag die nog niet door de kantonrechter werd beantwoord is of ook vluchten zonder camera onrechtmatig kunnen zijn. De tijd zal het leren.
Heeft u vragen over overlast van drones, stel ze gerust. U kunt hiervoor contact opnemen met mr. Arnold Gras.
1485