Mediation is een vorm van bemiddeling waarbij partijen onder begeleiding van een bemiddelaar tot een oplossing komen.
Een mediator heeft een onpartijdige en onafhankelijke rol en is er voor alle partijen. Mediation kenmerkt zich door openheid, gelijkwaardigheid en vertrouwelijkheid. Een mediator informeert partijen over de juridische, financiële en fiscale aspecten van het geschil en stimuleert en begeleidt het gesprek tussen partijen, zodat partijen gezamenlijk tot goede afspraken komen. Daarnaast is er – indien partijen dit willen – aandacht en ruimte voor de emotionele zijde van het geschil.
Mediation is bovendien goedkoper en sneller dan een gerechtelijke procedure op tegenspraak.
Scheidingsmediation
Bij geschillen binnen het familierecht, bijvoorbeeld bij de beëindiging van een huwelijk of samenwoning, wordt steeds meer gebruik gemaakt van mediation. Juist ook in scheidingssituaties waarbij kinderen betrokken zijn, is mediation aan te raden.
De afspraken die tijdens de mediation zijn gemaakt, worden vervolgens vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst: een convenant of ouderschapsplan. Daarna zal – ingeval van een scheiding die door de rechtbank moet worden uitgesproken – de rechtbank worden verzocht de echtscheiding uit te spreken en de gemaakte afspraken te bekrachtigen.
Nalatenschapsmediation
Helaas wordt het verdriet van een overlijden vaak overschaduwd door een minstens zo groot leed; een conflictueuze afwikkeling van een nalatenschap met alle relationele, financiële en juridische gevolgen van dien. Goede bijstand is in een dergelijke situatie van belang voor alle betrokkenen. Ook erfrechtelijke conflicten worden steeds vaker opgelost door mediation. De afspraken die tijdens de mediation zijn gemaakt, worden vervolgens vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst: een vaststellingsovereenkomst.
Arbeids mediation
Arbeidsrelaties kunnen verstoord raken. Als er een conflict ontstaat in de arbeidsrelatie dan heeft dat grote gevolgen voor de betrokkenen. De verhoudingen raken verstoord, de samenwerking stagneert en de emoties lopen op. Dat kan vergaande gevolgen hebben voor de bedrijfsprocessen en de sfeer op de werkvloer, maar ook voor de betrokkenen persoonlijk. Daardoor ontstaat kans op uitval wegens arbeidsongeschiktheid en een langdurige conflictueuze situatie die veel aandacht en energie vraagt.
Mediation is een beproefd middel om buiten de rechtzaal tot conflictoplossing te komen. Onder begeleiding van een deskundig mediator kunnen partijen luisteren naar elkaars belevingen en gevoelens en hun belangen uitspreken. Daardoor verkrijgen partijen een beter inzicht in elkaars posities en drijfveren waardoor oplossingsgericht met elkaar kan worden gesproken. Op deze manier kan in een rustige en gestructureerde setting worden gezocht naar een voor beide partijen passende oplossing die ook wordt gedragen door de partijen.
Arbeids mediation kan over verschillende onderwerpen bijdragen aan een oplossing. Soms gaat het enkel om een verstoring van de communicatie tussen partijen en de gevolgen die dat kan hebben voor de werkrelatie. Bij een verscherping van de verhoudingen kan beëindiging van de arbeidsrelatie het doel zijn waar partijen op uitkomen. Mediation draagt bij aan erkenning van de wederzijdse posities en het vinden van een passende oplossing voor de gerezen problemen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de juridische gevolgen van de te maken afspraken, waarbij zo nodig rekening wordt gehouden met de geldende regelgeving van het UWV, de Wet Verbetering Poortwachter en verplichtingen in het kader van de re-integratie en de positie van de bedrijfsarts.
Mediation bij zakelijke geschillen
Mediation kan succesvol worden ingezet bij zakelijke geschillen, bijvoorbeeld bij conflicten tussen vennoten, leden in een maatschap, aandeelhouders binnen een onderneming of binnen andere samenwerkingsverbanden. Mediation kan op een snelle manier een oplossing bieden in dit soort zakelijke geschillen. Mediation kan op korte termijn worden ingezet en waardoor snel resultaten kunnen worden geboekt. Daarmee kunnen ook de kosten voor het bereiken van een oplossing buiten de rechtzaal beperkt blijven.
Voor meer informatie over scheidingsmediaition en nalatenschapsmediation kunt u terecht bij mr. Fleur Marquenie. Zij is advocaat-mediator en (aspirant)lid van de vFAS.
Voor meer informatie over arbeidsrecht mediation en zakelijke mediation kunt u terecht bij mr. Ben Kievitsbosch. Hij is advocaat-mediator en lid van Mediation federatie Nederland (MfN).