Net als bij echtscheidingen kan dat er soms vervelend aan toegaan. Zeker in de veelvoorkomende situatie waarin twee aandeelhouders gelijktijdig samen het bestuur vormen, kan makkelijk een impasse ontstaan. Geen van de aandeelhouders heeft de volledige zeggenschap en kan dus een beslissing forceren. Dit is de zogenaamde ‘Deadlock’. Beide aandeelhouders/bestuurders houden elkaar in de houdgreep. Er is geen winnaar en zowel de beide aandeelhouders als de onderneming zijn de verliezer.
Bent u aandeelhouder en kunt u niet meer door één deur met uw medeaandeelhouder? Bent u daardoor niet meer in staat om een gemeenschappelijke koers te bepalen? Wat kunt u dan doen?
De wet biedt mogelijkheden om uit een deadlock te komen wanneer één van de aandeelhouders het belang van de vennootschap en/of het belang van de medeaandeelhouder schaadt. Onder omstandigheden kunt u uw medeaandeelhouder ‘uitstoten’. Dat wil zeggen: hij of zij wordt gedwongen zijn aandelen in te leveren tegen een door deskundigen vast te stellen prijs. Een andere optie is om uw medeaandeelhouder te dwingen uw aandelen over te nemen tegen een door deskundigen vast te stellen prijs. De zogenaamde ‘uittreding’. Deze mogelijkheden heeft uw medeaandeelhouder uiteraard ook. Onze ervaring is dat dit gepaard gaat met tijdrovende en kostbare juridische procedures, waarvan de uitkomst onzeker is. Het adagium blijft dan ook: voorkomen is beter dan genezen. Zowel in de statuten van de onderneming als in een aandeelhoudersovereenkomst kunt u op voorhand afspraken maken over de manier waarop de aandeelhouders omgaan met een onwerkbare situatie, wie op welk moment zijn of haar aandelen in moet leveren en hoe de prijs van die aandelen dan wordt bepaald.
Bevindt u zich op dit moment in rustig vaarwater en is het risico van de deadlock nog niet in een overeenkomst of in de statuten geregeld, dan is dit hét moment om hierover afspraken te maken. De advocaten van BENK hebben hier ervaring mee en denken graag met u mee. Bevindt u zich al in een deadlock of dreigt u daarin terecht te komen, neem dan snel contact op met de advocaten van BENK. Zij kunnen met u meekijken en u adviseren over de mogelijkheden en oplossingen.
Ook bij aandeelhoudersgeschillen: Denk BENK!