Blogreeks: Oplossingen voor Geschillen binnen de Onderneming

Inleiding 
Binnen elke onderneming komen verschillen van inzicht voor. Een open debat over de koers van de organisatie leidt vaak juist tot betere resultaten. Soms lopen meningsverschillen uit de hand en ontstaan er echte conflicten, die een oplossing vereisen.
In deze blogreeks bespreken advocaten ondernemingsrecht Arnold Gras en Fabian Verduijn uitvoerig hoe geschillen binnen ondernemingen kunnen worden opgelost, met speciale aandacht voor het MKB. 

Escalatieladder 
We behandelen de diverse opties om conflicten te beslechten, zowel binnen de onderneming als tussen aandeelhouders. Daarbij worden de juridische middelen besproken die beschikbaar zijn met of zonder tussenkomst van de rechter. De reeks volgt een chronologische opbouw in de vorm van een escalatieladder. 

Goede afspraken 
We beginnen met het creëren van een solide preconflictsituatie. Zoals in veel gevallen geldt immers voorkomen is beter dan genezen. Door proactief de juiste afspraken te maken, kunt u vaak veel zorgen en onnodige kosten besparen. Hierbij ligt de nadruk op goede afspraken tussen partijen, zoals een heldere aandeelhoudersovereenkomst en duidelijkheid over de bevoegdheden van de verschillende organen binnen de rechtspersoon. 

Minnelijke oplossing 
Daarna richten we ons op methoden om geschillen te beslechten zodra deze aan het licht komen. Denk hierbij aan onderhandelingen, mediation en andere vormen van conflictbemiddeling. Het doel is om escalatie te voorkomen, zodat de onderneming zo mogelijk niet onder het geschil hoeft te lijden, omdat de kwestie tussen de betrokken partijen kan blijven.

Juridische stappen 
In de latere blogs behandelen we het juridische instrumentarium dat beschikbaar is wanneer partijen er onderling niet uitkomen. We bespreken onder meer de uitstotingsprocedure, geschillenregeling, enquêteprocedure en het kort geding. Elk instrument heeft zijn eigen toepassing en effectiviteit, afhankelijk van de specifieke situatie binnen de onderneming.

Deze reeks biedt u waardevolle inzichten en praktische handvatten om geschillen effectief aan te pakken van preventie tot juridische oplossingen. Heeft u vragen of hulp nodig bij een mogelijk conflict? Bel BENK Advocaten en spreek direct met een deskundig advocaat.

Blogreeks: Oplossingen voor Geschillen binnen de Onderneming

Goede afspraken: aandeelhouderovereenkomst 
Een bron van geschillen is de verschillende belevingen van de betrokken partijen bij wat er zou zijn afgesproken en wat de bedoel is. Zelfs als er afspraken zijn gemaakt komt het geregeld voor dat er heel verschillende voorstellingen waren bij waartoe die afspraken strekken. 

Om geschillen te voorkomen is het daarom belangrijk om afspraken te maken. Nog belangrijker is om deze afspraken helder te formuleren en bovendien vast te leggen. Als u een vennootschap heeft opgericht met mede-aandeelhouders zal de vennootschap statuten hebben. In de statuten staan alleen niet alle afspraken die aandeelhouders hebben gemaakt. 

De plek bij uitstek om de afspraken vast te leggen over hoe de onderneming zal worden geleid en hoe de verschillende partijen betrokken zich daaraan verbinden is de aandeelhoudersovereenkomst. Zo voorkomt u dat er tijdens het verloop van de onderneming onduidelijkheid ontstaat over wat de aandeelhouders zullen doen en nalaten. Denk daarbij onder meer aan de volgende onderwerpen: 

•    positie van de minderheidsaandeelhouder;
•    ondernemingsplan;
•    besluiten die een grotere meerderheid vereisen;
•    in- of uittreden van aandeelhouders; 
•    situaties die een aanbiedingsplicht laten ontstaan;
•    recht om aandelen mee te verkopen; 
•    dividendbeleid; 
•    verplichtingen over de financiering;
•    relatie- en concurrentiebedingen; 
•    geheimhouding; 
•    geschillenregeling;
•    benoeming van de accountant; 

Het is goed om bij de start van de onderneming de afspraken op schrift te zetten. Heeft u dit niet gedaan, dan is het goed om dit alsnog te doen. Zo voorkomt u dat u er te laat achter komt, dat er verschillende gedachtes bestaan over de gemaakte afspraken. Voordeel van de aandeelhoudersovereenkomst is bovendien dat deze niet openbaar is. 

Heeft u nog geen aandeelhoudersovereenkomst of wilt u de bestaande afspraken tegen het licht houden? Bel BENK Advocaten voor een eenvoudige tot maatwerk overeenkomst en alles daartussen. 

Auteur

mr. F.C. (Fabian) Verduijn en mr. A. (Arnold) Gras

Gepubliceerd op

19-11-2024

Rechtsgebieden

Ondernemingsrecht