Niet elke samenwerking heeft het eeuwig leven. Genoeg aandeelhouders raken in conflict. Het is belangrijk dat er dan een efficiënte geschilbeslechting beschikbaar is. De onderneming lijdt namelijk doorgaans onder het conflict.
Geen populair middel
In 1989 is hiertoe de geschillenregeling ontstaan. Er kwamen vier instrumenten ter beschikking: uitstoting, overdracht stemrecht, uittreding en prijsbepaling. Populair is de geschillenregeling nooit geweest. Over stemrecht en prijsbepaling is slechts twee keer geprocedeerd sinds de introductie in respectievelijk 1989 en 2012.
Aangezien de instrumenten allen ingrijpen in het eigendom van de aandeelhouder is zorgvuldigheid geboden. Mede vanwege deze zorgvuldigheid werd de geschillenprocedure niet het gewenste effectieve middel. Daarbij komt dat er veelal een alternatief bestond in de enquêteprocedure.
Wagevoe
De “Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure”. probeert de geschillenregeling te revitaliseren. Het gaat om de volgende hoofdlijnen. De Ondernemingskamer, onderdeel van het gerechtshof Amsterdam, wordt aangewezen als de enige feitelijke instantie. Voorheen was dit de rechtbank. Vanwege de bijzonder expertise en specialistische kennis was al langer de wens uit de praktijk om de geschillenregeling bij de Ondernemingskamer te plaatsen.
Voorts is het voortaan mogelijk om gedragingen van de aandeelhouder buiten die hoedanigheid ook in de oordeelsvorming te betrekken. Onder andere het functioneren als bestuurder kan zo worden meegewogen. Daarnaast kunnen samenhangende vorderingen voortaan tegelijk met de geschillenregeling worden voorgelegd.
Tot slot worden certificaathouders onder voorwaarden ook toegelaten tot de geschillenregeling. Het gaat daarbij om certificaathouders die in de praktijk vrijwel gelijk te stellen zijn aan aandeelhouders. Een verzoek tot uitstoting blijft evenwel voorbehouden aan aandeelhouders.
Keuze tussen instrumenten
Per 1 januari 2025 treeft de nieuwe wet in werking. Het zal dan blijken of de geschillenregeling nieuwe glans heeft gekregen. Mocht binnen uw bedrijf een conflict met de medeaandeelhouder aanstaande zijn, de geschillenregeling is het overwegen waard. Uiteraard sta ik u graag bij in het maken van deze overweging.