Wanneer ben je als partij aan te spreken op gemaakte afspraken? Eerst moet er daadwerkelijk sprake zijn van een afspraak, ofwel een overeenkomst; uit de wet volgt dat daarvoor aanbod en aanvaarding vereist is. Bovendien dient in beginsel voor beide partijen hun wil gericht te zijn op het sluiten van de overeenkomst. Het klinkt simpel, maar in de praktijk bestaat geregeld verwarring over de vraag of er een overeenkomst tot stand is gekomen. Zo is ook het geval in deze uitspraak van de week, waarbij een kunsthandel meende dat er een koopovereenkomst voor een schilderij tot stand was gekomen met een executeur van een nalatenschap.
De feiten
De kunsthandel heeft een website waar mensen voor schilderijen onder meer een aanvraag voor een taxatie of aanbod tot verkoop kunnen doen. De executeur had op de website van de kunsthandel een schilderij geplaatst en een verwachte vraagprijs ingevuld, welke behoorlijk lager lag dan de waarde van het schilderij. Daarbij had hij de knop ‘kunstwerk aanbieden’ aangevinkt. De kunsthandel vindt dat er sprake is geweest van een aanbod en heeft dit per telefoon geaccepteerd. Aan de telefoon heeft de executeur enkel benoemd dat hij een taxatie wenste. De executeur meent geen wil te hebben gehad tot de verkoop van het schilderij.
Gerechtvaardigd vertrouwen?
Indien geen wil bestaat tot een aanbod, kan een overeenkomst alsnog tot stand zijn gekomen als de ene partij er gerechtvaardigd op heeft mogen vertrouwen dat de ander het schilderij aan hem wilde verkopen. In dit geval is daar volgens het gerechtshof geen sprake van. In het contact dat naar aanleiding van de plaatsing van het schilderij op de website tot stand kwam, heeft de executeur enkel gesproken over de wens van een taxatie. Ten overvloede oordeelt het gerechtshof dat, mocht er wel gerechtvaardigd vertrouwen hebben bestaan over de wil van de executeur tot verkoop, er geen sprake kon zijn van een onherroepelijk aanbod. In dat geval had de executeur het aanbod nog mogen intrekken en was de aanbieding op de website enkel een aanbieding tot onderhandeling. De kunsthandel kan de executeur dus niet aanspreken op de levering van het schilderij en zal verder moeten zoeken naar een waardevolle aankoop.
Wilt u de uitspraak zelf lezen? Dat kan hier.