Een verkochte zaak dient overeen te stemmen met de koopovereenkomst; dit noemen we ‘conformiteit’. Het peilmoment voor de toetsing aan conformiteit, is het moment van aflevering. Er is in ieder geval geen sprake van conformiteit als de zaak, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst van de zaak mocht verwachten.
In deze uitspraak van de week is een koper van een auto van mening dat de auto bij de aankoop ‘non-conform’ was. De koper vordert daarom van de verkoper betaling van € 17.933,26 aan schadevergoeding.
De koper heeft de auto in augustus 2022 gekocht. Na drie dagen blijkt dat een cilinder en de turbo moet worden vervangen. De kosten voor deze reparatie heeft de verkoper aan koper vergoed. In december 2022 ervaart koper opnieuw pech met de auto; een autodealer beoordeelt dat de gehele motor van de auto vervangen moet worden. Om de reparatiekosten op de verkoper te kunnen verhalen, is het aan de koper om te bewijzen dat de auto in augustus 2022 behept was met gebreken die hebben geleid tot de autopech later in augustus 2022 en december 2022.
In de wet is een rechtsvermoeden opgenomen, dat inhoudt dat er wordt vermoed dat reeds bij aflevering van de zaak sprake was van non-conformiteit, als het gebrek zich binnen één jaar na aflevering openbaart. Dit rechtsvermoeden zou de koper in deze kwestie kunnen helpen, zij het niet dat het rechtsvermoeden enkel van toepassing is op consumentenkoop. De koper in deze kwestie kwalificeert niet als consument en is daarmee aangewezen op zijn eigen bewijslevering. De rechter oordeelt dat de koper hierin niet is geslaagd.
Zo is het volgens de rechter onduidelijk waarom de motor bij de eerste reparatie niet is vervangen, terwijl er volgens de koper toen al sprake was van een gebrekkige motor. Bovendien heeft de koper tot de autopech in december 2022 al 30.000 kilometer met de auto gereden. De rechter oordeelt dat de koper mocht verwachten dat de auto zonder reparaties nog een tijdje mee zou mogen gaan, maar dat dit niet hetzelfde is als de conclusie dat de auto bij aflevering non-conform was. De vordering van de koper wordt daarmee afgewezen en de koper dient de (tweede) reparatiekosten zelf te dragen.
Wilt u de uitspraak zelf lezen? Dat kan via deze link.