Als een vennootschap een ondeugdelijk product verkoopt, kun je de bestuurder dan persoonlijk aanspreken? Nou, in beginsel niet. Persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder is een uitzondering, dat blijkt ook maar weer uit de uitspraak van deze week.
Het ging in deze kwestie over de verkoop van een LED-bannersysteem dat gebruikt wordt voor het tonen van reclame bij voetbalwedstrijden. Tussen verkoper en koper, twee vennootschappen, was discussie ontstaan over de vraag of het systeem wel deugde. Nadat de verkoper failliet ging, besloot koper de bestuurder persoonlijk aansprakelijk te stellen voor haar schade. Volgens koper wist de bestuurder namelijk dat het systeem niet voldeed aan de vereisten en had de bestuurder bewerkstelligd of toegelaten dat de verplichtingen uit de koopovereenkomst niet werden nagekomen.
De rechtbank benadrukt dat er een hoge drempel geldt voor persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders. Uiteindelijk gaat het erom of de bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt. In deze zaak is dat volgens de rechter niet het geval. Volgens de rechter is namelijk niet gebleken dat de bestuurder er persoonlijk van op de hoogte was dat het systeem niet voldeed aan alle vereisten op het moment dat het systeem aan de koper werd verkocht. Hierbij gaat de rechtbank ook in op de achtergrond van de bestuurder en de taakverdeling ten opzichte van de overige bestuurders van de vennootschap. Het LED-bannersysteem was verkocht vanuit een joint-venture, waarbinnen de bestuurder zich voornamelijk bezighield met de uitvoering van commerciële taken. De compagnon van de bestuurder was de man met de technische kennis van de systemen. De bestuurder mocht volgens de rechter afgaan op de mededelingen die zijn compagnon hierover deed. De rechter wijst de vorderingen daarom af.
Wilt u de uitspraak zelf lezen? Dat kan hier.